10 fakta menarik tentang KULIT kita.. :)

Posted: April 28, 2011 in Disect al-Quran, Fikir-fikirkan, Tazkirah, Umum
Tags: , ,

Erm.. hari nie nk cakap pasal kulit. Hehe =P

Rasanya ntum semua tahu kan fakta-fakta nie. Ala, dah belajar dalam subjek sains form one dulu. Kan.. kan..?? article nie dipetik dari laman web http://hubpages.com/hub/Facts-About-Your-Skin.. Jom kita kaji, bertapa hebatnya ciptaan Allah yang ada pada diri kita nie.. well, sedar tak sedar, rupanya kulit kita nie sangat istimewa…

10 Little Fun Facts About Your Skin1. Your skin is made up of 3 main layers.
2. Your skin is considered the largest organ in the human body.
3. Your skin is made up of three major layers – epidermis, dermis, and hypodermis (also called the subcutaneous tissue).
4. Your skin protects your inside organs while keeping infections out and prevents you from getting sick.
5. Your skin loses about 30,000 to 40,000 dead skin cells from the surface almost every minute, even tho

ugh you do not see it happening.
6. Your skin sheds a layer of these dead cells every 24 hours and renews itself about every 28 days.
7. Your skin swells when it absorbs water.
8. Your skin contains a protein called keratin which is also found in hair and nails
9. Your skin is the thinnest on the eyelid.10. Goose bumps are actually little pimples that help retain a layer of warm air over our body.

Huhu.. our skin ada tiga layer, iaitu epidermis, dermis dan hypodermis. Kat layer2 nie ada bnyak receptor yang react to certain2 stimulus macam sakit, sejuk, panas, pressure dan banyak lagi. Kulit sangat sensitive terhadap stimulus2 nie. Sebabnya, kalu kulit xsensitive, kemungkinan akan membawa bahaya kepada seseorang tuu.. so, the first fact is kulit sangat sensitive kepada panas… hurm…

Another one, kulit adalah organ badan yang paling besar. Subhanallah… hampir keseluruhan badan kita diselaputi oleh kulit. Ini bermakna, kedudukan kulit sangat hampir dengan organ2 kita yang lain. Mata, telinga, hidung n even tangan pun sangat hampir dengan kulit.

Maha suci Allah yang sangat sempurna ciptaan-Nya. Tapi bile pikir2 balik, kenapa Allah buat kulit mcm tuuu? Tentu ada sebab kan?.. erm..

Jom tadabbur ayat2 nie..

Dan mereka berkata kepada kulit mereka, “mengapa kamu menjadi saksi terhadap kami?” (kulit) mereka menjawab, “Yang menjadikan kami dapat berbicara adalah Allah, yang (juga) menjadikan segala sesuatu dapat berbicara, dan Dia-lah yang menciptakan kamu yang pertama kali dan hanya kepada-Nya kamu dikembalikan.” [surah fussilat 41:21]

MasyaAllah… kenapa Allah menjadikan kulit sebagai saksi2 atas perbuatan kita kelak? Ternyata kulit amat mengetahui apa yang dikerjakan oleh kita kerana tidak ada yang tersembunyi pada pandangannya. Bukankah kulit sangat rapat dengan organ2 lain pada badan kita. Hurm, kalu nk lakukan perkara yang Allah xsuka, ingtlah yang Allah tahu dan kulit juga tahu dan bakal jadi saksi dihadapan Allah kelak.

Macam mana pulak dengan ayat yang mengatakan bahasa di neraka kelak, kulit ini akan dibakar oleh api neraka. Setelah hangus, digantikan pula dengan kulit yang baru. Erk.. macam yang kita tahu, kulit ni sangat sensitive kepada suhu yang panas dan kesakitan. Tak dapat bayang bagaimana seksanya apabila kulit dibakar di neraka. Na’udzubillahi min dzalik..

Zaman kita semakin jauh dari zaman Ar-Rasul. Tapi inshaAllah, agama ini masih kekal kejernihannya kerana Islam itu adalah satu2nya agama dalam peliharaan Allah. Dan Al-Quran yang ada pada zaman Ar-Rasul masih lagi terjaga kesuciannya sehingga sekarang. Umat islam perlukan peringatan sepertimana Ar-Rasul dan sahabat senantiasa memberi peringatan. Dengarlah kata2 muaz kepada sahabat yang lain, “ijlis bina nu’min sa’ah” duduklah bersama kita dan kita beriman sejenak…

Sekadar itu untuk kali ini. Semaga coretan ini mendapat manfaat bersama. Dan sebagai orang yang menulis, diri ini sangat memerlukan kepada peringatan…

Wallahu a’lam…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s